't Verskil start Community Art in Heechterp-Schieringen

Gepubliceerd op 3 december 2024 om 12:00

“Wij nemen de mensen in de wijk en hun ideeën heel serieus”

Heechterp/Schieringen krijgt een groot participatief theaterproject in de wijk. Inwoners krijgen daarbinnen handvatten om hun persoonlijke verhalen en gevoelens van bijvoorbeeld eenzaamheid te ontdekken en om te zetten in theater of een andere culturele vorm. Sleutelfiguren Dionne en Mariska uit Heechterp/Schieringen zijn hoopvol over dit plan van
theatercollectief 't Verskil: “Ze gaan de wijk in. Dat is echt nodig.”

De komende jaren wordt extra in kunst en cultuur geïnvesteerd in de vijf oostelijke wijken van Leeuwarden. Kunst en cultuur hebben een belangrijke rol in kansrijk opgroeien en vitaal ouder worden. Er zijn voor drie jaar middelen beschikbaar om in elke wijk van Leeuwarden Oost een kunstproject te realiseren dat bijdraagt aan de positieve gezondheid van de bewoners. Kunstkade is projectleider van dit programma Gezond met Cultuur, Leeuwarden Oost financiert. Een adviesraad
van Leeuwarden Oost/Kunstkade en sleutelfiguren uit de wijk selecteert de ingediende projecten. Voor Heechterp/Schieringen is onlangs het plan Community Art van 't Verskil gekozen, in 2025 volgen andere artistieke projecten in de andere wijken.

Lastige onderwerpen

Theatercollectief 't Verskil, bestaande uit Frank Elsdijk, Carolien Tiedema, Jaap Vos en Chris Top, is blij dat ze haar plan in Heechterp-Schieringen mag realiseren. “Het past bij ons. Wij maken participatief theater, theater waarin niet-acteurs een open creatief proces doormaken”, legt artistiek leider en theatermaker Carolien Tiedema uit. “We gebruiken soms ook fotografie, muziek en taal, met als doel lastige onderwerpen bespreekbaar te maken. Zo hebben we een voorstelling over suïcide gemaakt. We geven een podium aan verhalen van mensen die niet vaak worden verteld. Daarbij opereren we op het snijvlak van cultuur en social work. Twee van ons werken in de zorgsector.”

Unieke verhalen

Er wordt vaak óver mensen gesproken, vult theatermaker Jaap Vos aan. “In cijfers en krantenkoppen bijvoorbeeld, maar er wordt te weinig mét mensen gesproken.” Met het project wil & 't Verskil wijkbewoners zelf hun verhaal laten vertellen. “Als ze willen. Niets moet natuurlijk. De verhalen van mensen zijn bijzonder en uniek. Vaak zien we na een tijdje een rode draad. Mede op basis daarvan schrijven we samen een voorstelling. Dat zijn dus niet 1 op 1 de ervaringen van de bewoners, maar herkenbare verhalen.”


Proces

Belangrijk is volgens Carolien niet het resultaat, maar vooral het proces dat je samen aangaat. “Door het delen van ervaringen vinden mensen verbinding. Ook is het een creatieve uitlaatklep en krijgen mensen nieuwe perspectieven en groeit hun zelfvertrouwen. Wij worden iedere keer weer ook zo blij van de vele talenten die mensen ontplooien. Mensen die meedoen hebben vaak heel originele ideeën. We doen het echt samen. De thema' s, maar ook de leeftijdsgroep staat niet vast.
We kijken naar de behoefte van de bewoners: wat hebben ze nodig?”

Veel onzekerheden

Mensen uit Heechterp/Schieringen melden zich niet spontaan aan voor een kunstproject, weten Dionne en Mariska. Ze zijn actief in het wijkcentrum en zogenoemde sleutelfiguren binnen het programma Gezond met Cultuur/Leeuwarden Oost. Wijkbewoners met een flyer of poster uitnodigen om ergens aan mee te doen heeft volgens hen geen enkele zin. “Dat gooien ze weg. De
taal is bijvoorbeeld een probleem, of ze denken: dit is niks voor mij. Maar we hebben veel unieke, bijzondere mensen in de wijk. Sommigen komen nauwelijks ergens en zijn misschien eenzaam. Ook speelt er veel onzekerheid en onrust omdat drie flats worden afgebroken.”

 

Rommelbakfiets

Het idee van 't Verskil om de wijk in te gaan met een rommelruilbakfiets viel dan ook in goede aarde bij Mariska en Dionne. “Lawaai maken, spulletjes of kleding ruilen en een bakje koffie drinken met bewoners, zo kunnen we in gesprek komen.” Toen Dionne het plan las dacht ze: zij zijn bereid het verschil te maken, dit heeft hart. Mariska was ook onder de indruk van het plan, omdat ze van dichtbij zag wat theater met een mens kan doen. “Mijn dochter heeft een tijd toneel gedaan en
is ervan gegroeid. In de huid van een ander kruipen en een rol spelen helpt om dingen te verwerken.”

 

Verschil maken

Eerst investeren, de wijk ingaan, veel geven en vertrouwen opbouwen. Dat is nodig. “We vragen nogal wat van mensen, dat realiseren we ons”, aldus Jaap. Het collectief hoopt haar naam eer aan te doen en voor inwoners het verschil te maken. Carolien: “Vooral door te luisteren: we nemen de mensen en hun ideeën heel serieus. Verder hopen we dat we eind 2026 veel toffe projecten in de wijk hebben gerealiseerd. En voor de verdere toekomst: hoe mooi zou het zijn dat een groep wijkbewoners het project hierna voortzet?”

Heegterp Schieringen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.